Despre cardiologie

Cardiologia este o specialitate medicala care are ca subiect de studiu bolile inimii si ale vaselor de sange. Cardiologia cuprinde diagnosticul si tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolii cardiace ischemice, insuficientei cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor si ale bolilor pericardului.

Cele mai importante simptome ale bolilor cardiovasculare:

  1. Durerea toracica sau disconfortul toracic
  2. Palpitatiile
  3. Ametelile pot trada o afectiune vasculara.
  4. Sincopa – lesinul sau pierderea cunostintei
  5. Oboseala, letargia sau somnolenta diurna
  6. Dispneea- dificultatea respiratiei
  7. Claudicatia – arterele care iriga membrele inferioare sau superioare sunt partial sau total obstruate (astupate)

Boli cardiovasculare

Cardiopatia ischemica

Boala cardiaca ischemica inseamna ingustarea sau obstructia completa a arterelor coronare cauzată de obicei de ateroscleroza, aceasta constand in depunerea de grăsimi pe peretele interior al arterelor, determinand scaderea fluxului sangvin arterial care hraneste cu oxigen şi nutrienti muschiul inimii. Dacă fluxul de sange prin artere nu este adaptat nevoilor tesutului miocardic, pacient resimte o durere în piept, numita angina. Dacă fluxul sangvin este complet oprit apare infarctul miocardic.
.

Bolile vasculare periferice

Bolile vasculare periferice se refera la ingustarea diametrului arterelor care iau naștere din aortă si care transportă sangele catre organe si tesuturi. Aceasta îngustare se datorează in peste 90% din cazuri dezvoltarii progresive a unor depozite de grasimi dispuse în peretii vasculari.

Anevrismul aortei

Anevrismul reprezinta o dilatare ireversibila si permanenta a unui vas de sange cu cel puțin 50% față de dimensiunea normala. Anevrismele de aorta se clasifica în anevrisme abdominale (majoritatea) si anevrisme toracice.

Bolile valvelor inimii

Rolul acestor valve este de a lasa sangele sa treaca dintr-o parte in alta, fara sa se intoarca. Aceste valve se pot imbolnăvi, cauzele fiind diverse: congenitale, reumatismale degenerative, boli de tesut, infectioase, post-traumatice.

Atunci cand valvele nu se mai deschid suficient, se creeaza stenozele valvulare: sangele nu mai poate trece in cantitatea necesară dintr-o cavitate în alta si realizeaza o tensiune in cavitatea dinaintea stenozei.

Cand valvele nu se închid, lasă sangele sa treacă înapoi si se realizeaza o insuficienta valvulara.

Există si boli valvulare care au ambele componente.

Telefoane programari        0770 819 810    0770 819 819